10 aprilie 2008

Amandine "Adnasya"

recipes by "ADNASYA"
Blat:
9 oua
1 1/2 cana zahar
1 1/2 cana faina
9 linguri ulei
esenta vanilie
4 linguri cacao
1 1/2 lingura praf de copt
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se bat albusurile spuma cu zaharul.Intr-un castronel se freaca galbenusurile cu uleiul si se adauga la albusul batut spuma.Se adauga esenta de vanilie si se incorporeaza faina.
Se adauga cacaua si praful de copt.
Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la gas nr 4-5 sau 185 grade pentru cca 50 minute .
E bine sa verificati cu scobitoarea pentru orice eventualitate pentru ca nu stiu cuptorul fiecaruia cum coace.
Cand este gata se rastoarna pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.
***
Sirop:
***
8 linguri zahar
3 cani apa
o sticluta cu esenta de rom ( daca este de slaba caliatate mai bine puneti doua)
Se ia 2 linguri de zahar si se ard intr-o craticioara
Cand s-a caramelizat destul se adauga 1 cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste .
Cand s-a topit zaharul caramelizat se adauga si restul de zahar
in siropul obtinut plus esenta de rom si celelalte 2 cani de apa.
***
Crema:
***
1/2 litru lapte
3 galbenusuri
3 linguri faina
3 linguri amidon alimentar( cornflour)
6 linguri zahar
4 linguri cacao
150 gr unt sau margarina
2 linguri zahar pudra
Se pune zaharul , cacaua, faina, amidonul si galbenusurile intr-o craticioara.
Se amesteca si apoi se incorporeaza laptele .
Se pune la foc mic si se lasa la fiert pana se ingroasa.
In tot acest timp aveti grija sa mestecati altfel vi se va lipi.Cand s-a fiert si observati ca este destul de ingrosata crema stingeti focul si dati la o parte .
Lasati sa se raceasca .
Bateti spuma untul sau margarina impreuna cu 2 linguri de zahar pudra si adaugati putin cate putin in budinca racita.
In tot acest timp amestecati in budinca cu un tel ptr a se incorpora uniform.
Opriti intr-un castronel circa 5 linguri de crema pentru ornat.
Taiati blatul pe 3 nivele . Eu intotdeauna montez tortul sau prajiturile in tava in care am copt pentru a evita lasarea marginilor din cauza insiroparii.
***
Si incepem:
punem primul blat si insiropam cu o pensula.
NU insiropati cu lingura pentru a nu pune intr-o parte mai mult si in alta mai putin sirop.
Aveti grija ca blatul sa nu fie nici prea uscat dar nici foarte mult insiropat .
Mie mi-a trebuit pentru fiecare blat aproximativ 150 ml de sirop.
Dupa ce am insiropat primul blat punem 1/2 din cantitatea de crema ramasa .
( Avand in vedere ca am oprit si pentru ornat cateva linguri)
Repetam operatia cu al doilea blat ...150 ml de sirop si restul de crema .
Punem si al treilea blat si insiropam .
Se da la frigider pentru cateva ore sau daca il faceti de seara e preferabil sa il lasati peste noapte.
A doua zi..sau cateva ore mai tarziu:
Se scoate tava din frigider si se taie in cate bucati doriti ( mai mari sau mai mici).
Precizez ca tava mea are dimensiunile unei coli de A4.
Se scot bucatile pe foaie de copt si se glazureaza cu ciocolata topita.
****
Glazura:
***
200 gr ciocolata de menaj
75 ml frisca lichida
Se rupe ciocolata in bucatele mici si se pune pe foc intr-o craticioara impreuna cu frisca lichida.
Se mesteca pana se topeste ciocolata si va lua nastere o glazura de consistenta medie.
Se glazureaza suprafata amandinelor lasand sa picure si pe marginile acestora.
Se spriteaza cate un motz de crema si se da la rece .

Un comentariu:

  1. Imi place reteta. Simplu si repede. Am sa incerc si alte retete de la tine.
    Un sfat prietenesc:
    Alinierea spre stanga a scrisului ar fi mai lizibil.

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !