22 octombrie 2011

Salate asortate(9 mituri despre salate)






Mitul nr. 1
E doar o salata!
Nu e “doar” o salata, avand in vedere ca ea contine aproape 500 de calorii si in jur de 40 de grame de grasime. Si nu e orice salata, ci cea pe care o gasesti in dum spre serviciu sau la colt de strada ori la fast-food-uri. Nu uita ca aportul caloric zilnic indicat unei femei sanatoase este de aproape 2000 de calorii! Nu face excese si nu tine cont de scuze! Poti la fel de bine sa mergi la un restaurant tip cantina si sa mananci salata de rosii, ardei si castraveti cu doar un pic de sare. Poti adauga si o lingurita de ulei de masline, insa numai daca il ai la indemana. Daca nu, evita uleiul vegetal!

Mitul nr. 2 
 Sosurile fara grasime sunt cele mai sanatoase
Nu e chiar asa... Intr-adevar, eviti caloriile atunci cand mananci o salata cu sos light, insa ce nu stii e ca si acestea au o parte rea, si anume ca au in compozitie zahar. Si nu oricum, ci peste 2 linguri in fiecare portie. Pe langa asta, nici nu ofera substante nutritive aproape deloc! In plus, zaharurile iti blocheaza abilitatea de a asimila antioxidantii carotenoizi (compusi chimici care ajuat organismul sa lupte impotriva afectiunilor sistemului circulator si nu numai) din salata verde si legume. In cadrul unui studiu facut recent, s-a aratat ca persoanele care au consumat sos de salata obisnuit, deci cu grasimi, au asimilat de doua ori mai multi nutrienti in comparatie cu cele care au ales sos light. Ceea ce a rezulatat este ca sosurile din urma nu au permis sub nicio forma absorbtia substantelor nutritive in organism.

Mitul nr. 3 
 Telina contine calorii negative, deci compenseaza branza
Cu maximum 6 calorii pe capatana, telina este, cu siguranta, un aliment prietenos in ceea ce privegste dietele. Din pacate insa, trupul nu consuma calorii in plus in afara procesarii si degerarii acesteia, deci roulu benefic asupra siluetei este totusi pus sub semnul intrebarii. Din pacate, nu s-au descoperit inca alimente care sa contina calorii negative.

Mitul nr. 4 
 Laptucile sunt doar laptuci
In ceea ce priveste nutritia, roul benefic al frunzelor de salata este incontestabil. Atat cea creata, cat si cea traditionala au proprietati anticancerigene. Spanacul este si el foarte bun datorita aportului de luteina, care este cunoscuta ca arma impotriva camcerului si afectiunilor oculare. Si, pentru ca tot suntem la caapitolul “verde”, nu este cazul sa uitam de broccoli. Aliment-minune, are un rol activ impotriva cancerului. Studii recente releva faptul ca prezenta substantei active continute de broccoli in corp, in mod constant, intarzie dezvoltarea haotica a celulelor, mecanismul declansator al cancerului. Cea mai mare concentratie de sulforafan pare sa se afle in plantele tinere de broccoli, lastarii abia rasariti.

Mitul nr.5
 Fasolea hraneste la fel de bine ca si carnea
O mana de boabe de fasole contine 4 grame de proteine. Fasolea nu poate acoperi toate cerintele alimentare ale trupului tau, insa alternata cu fibre si uleiuri esentiale, vitamine si minerale, este chiar o alegere buna.

Mitul nr. 6
Daca adaug bacon, e ca si cum as fi mancat un burger
Este destul de aproape de adevar, mai ales ca sunculita n-a sa castige niciodata vreun premiu nutritional. Este considerata a fi grasime, in asa fel incat o lingurita de bacon maruntit este echivalenta cu 2 linguri de branza feta sau cu o lingura de seminte de floarea-soarelui. Asigura-te ca nu adaugi salatei sosuri grase, pentru ca nu doar ca nu fac bine siluetei, dar si ingrasa!

Mitul nr. 8 
 Te poti intoxica de la salata, la fel de usor ca si de la conservele de vita sau pui
Salata verde, rosiile si varza de Bruxelles sunt alimentele care se dovedesc a fi cele mai des purtatoare de Salmonella si diverse radacini de E coli. Cum ajung bacteriile si microbii in ele? Simplu, prin apa contaminata cu care se dezvolta, cand sunt taiate cu unelte infectate sau atunci cand oamenii le manipuleaza fara a se spala pe maini in prealabil. Cand esti in oras, mnu poti face mare lucru pentru a evita alimentele infectate, insa acasa, ai posibilitatea sa le speli foarte bine inainte de a le consuma.

Mitul nr. 9
 Salatele organice sunt mai sanatoase
Atunci cand vine vorba despre nutrienti, prospetimea alimentelor conteaza mai mult decat calitatea lor de a fi “organice” sau ba. Cu fiecare zi dupa ce sunt culese, legumele pierd vitamina B si C, precum si alte substante nutritive. Acest proces se datoreaza expunerii la caldura si lumina. Ideea importanta este ca, o salata culeasa ieri retine mult mai multe nutriente decat una recoltata cu o saptamana in urma, dar care este organica. Desigur, exista nenumarate alte beneficii pentru care produsele organice merita sa fie alese in locul celor traditionale, insa aportul nutritiv nu este unul dintre acestea.

Articol exclusiv online (A. Raicu)
sursa:http://www.csid.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !