10 aprilie 2008

Bohema

recipes by" Monika"

. Se incepe cu 8 oua. Se bat 8 albusuri spuma tare cu 10 linguri zahar, se adauga pe rind 2 linguri apa, 8 galbenusuri, 4 linguri nuca macinata, 10 linguri faina cernuta, 2 linguri cacao, 1 praf de copt. (eu pun 1 lingura de Baking powder).

Se coace blatul intr-o tava unsa, la 350*F cam 20 de minute. 2. Cind ai pus blatul la cuptor separi 6 oua, si bati 6 albusuri spuma tare cu 12 linguri zahar si la sfirsit adaugi 1 lingura otet (sau zeama de lamiie). Spuma aceasta se intinde peste blatul copt de jumatate, pina pe margini, rapid, (il scoti din cuptor si il pui pe stove top, sa fie aproape de cuptor).

Il pui inapoi in cuptor si-l mai lasi cam 18-20 de minute, pina ce albusul s-a aurit si nu se mai lipeste de mina cind il atingi!) 3.

Siropul

sa-l prepari ,(sa-l pui la foc cind incepi sa bati blatul, ca sa fie gata cind s-a copt blatul), din 500ml apa (2 cups), 5 linguri zahar, 1 vanilie, rom dupa gust ! (eu "sar" peste vanilie si romul il adaug cind e siropul gata, sa nu se evapore "taria" din el!!).

Se fierbe siropul si dupa ce ai scos blatul cu spuma coapta din cuptor, desprinzi usor cu o spatula de metal blatul de marginile tavii si golesti de jur imprejurul lui siropul preparat. Il lasi cam 1 ora sa se insiropeze, si raceasca, dar in bucatarie, nu in curent! 4.

Cele 6 galbenusuri ramase se freaca cu 12 linguri zahar pina se fac spuma, se adauga 2 cescute cafea tare (expresso) (sa nu fie "cescute" americane !!!!!), cam 3/4- 1 cup, sau 200-250 ml-- (eu pun cam 200 ml), se amesteca bine si se fierbe pe foc, amestecind in continuu pina se ingroasa un pic si are consistenta aluatului de clatite, asa ca un "sosulet".

Se lasa sa se raceasca complet!!!! dupa care se goleste cite o lingura, pe rind, in 300 gr unt frecat spuma. 5. Blatul copt si racit se acopera cu o foaie de aluminiu si cu o tava, se rastoarna pe tava, apoi se acopere cu o alta tava si se rastoarna din nou, in asa fel incit sa fie cu spuma in sus !!!.

Se ia foaia de aluminiu si se arunca!

Peste spuma se intinde amestecul de cafea (crema).

Se bate 500 ml frisca spuma si se intinde peste crema de cafea. (eu pun Whipped topping, ca e mai rapid, in plus nu-mi stropeste frisca pina se bate peste tot!!) si se fac asa gropite cu lingura sa iasa cu "tzutzui" si razi ciocolata deasupra sau cerni cacao sau drizzle, imprastii, cred!, ciocolata topita pe deasupra !

(Eu folosesc o tava mai mare de 9X13"). [

2 comentarii:

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !