Pentru a primi cele mai noi retete,introduceti adresa de e-mail :

A apărut o eroare în acest obiect gadget

11 aprilie 2008

Secretele Bucatarie,si diete alimentare

Secretele culinare culese de la fetele de pe culinar,si din carticica practic.
.....La mincaruri, unde se specifica pasta de tomate, eu pun suc de rosii de baut.La retetele cu tocatura unde piinea trebuie inmuiata in lapte, eu inmoi piinea in supa si reduc sau nu mai pun deloc sare.Orezul de sarmale sau ardei umpluti il fac intii la microunde.Sfat pe care l-a scapat un bucatar: cartofii prajiti ii pun in tigaie in uleiul rece, nu mai sare nimic si se fac ca si cum ar fi prajiti ca la carte, la doua temperaturi succesiv.Tot asa, invirt putin mirodeniile boabe in tigaie, fara ulei si apoi le dau printr-o risnita pe care o tin numai pentru asa ceva.
2
.....eu la ardei umpluti,calesc ceapa ,adaog morcovul ras,apoi suc de rosii,apoi orezul si condimentele si las la calit un pic,le iau de pe foc,pun in carne,aestec totul si tzusti in ardella
piftele folosesc pesmetpatrunjelul il pun dupa ce sting focul si acopar pt 5 minute cu capac oalapieptul de pui il marinez cu pliculetze de condimente pt salata,adica:un pliculet+o lingurita mustar+ulei=amestecate,trantesc carnea in amestec,pun capac la caserola si o zgudui sau bag manutza ,apoi prajesc in tigaie fara ulei.
3
.....Pentru ca orezul din sarmale sa nu ramina tare dupa ce a fiert, cind fac compozitia de carne pun si apa, asa incit umplutura sa fie putin moale. In felul acesta orezul se fierbe bine, iar sarmalele sunt pufoase.
4
....Mama mea, pune oala cu sarmale (cand sunt fierte doar de jumate) intr-o lada cu multe paturi sa stea la caldura. Sunt dementiale dupa cateva ore!
5
....bat carnea pt snitele in punga sa nu se faca franjuripun o lingurita de ulei in compozitia de galustepun sare in maioneza de la inceput ca sa isi pastreze culoarea si mustar ca sa nu se taiefrec nesul si pun din cand in cand cateva picaturi de apa minerala si se face o spuma de toata frumusetea
6
...secret, auzit de la un bucatar profesional italian: incing mereu tigaia, pun carnea fara ulei atat cat sa se sigileze si sa iasa apa din carne, apoi adaug putin ulei de masline si continui normal.ceapa folosesc destul de rar, in general sunt fan usturoi,iar rosiile, pe cat posibil le cojesc de pielita, sau pun din onserva de rosii in bulion, / pelatti.tot in tigaia incinsa cu putina sare pe fund, usuc vinetele cubulete, necesare la ghiveci sau alte sosuri, dupa ce s-a eliminat apa, pun ulei de masline, si asa folosesc mai putin. apoi adaug restul de ingrediente. daca doresc sa fie mai gustos, le calesc separat/ardei,dovlecei, etc, daca vreau mai dietetic, le pun apoi pe toate odata, plus rosiile.
7
...mie imi vine rapid de tot un singur spil in minte,ca sa iasa aluatul fraged foarte fraged:pun vreo doua linguri de alcool(rom,cognac,lichior),zaharul praf si numai galbenushe/shi/shuri...eventual il fac cu galbenushul fiert tare si pasirat,ca sa iasa al naibii de fraged
8
...Cum sa frigi cotletele de porc in tigaie, ca sa iasa fragede si moi. De obicei le faceam la foc mare la inceput apoi micsoram focul dar totusi imi ieseau uscate, tari.Secretul pe care l-am aflat eu e urmatorul: pe marginea exterioara se cresteaza in doua locuri si se aseaza cu osul (coasta) inspre centru intr-o tigaie rece, pun focul mediu (mediu inseamna ca ar trebui sa sfaraie dupa doua minute, daca nu o face, focul nu e destul de ridicat) si le las cateva minute (4-9 min) pe fiecare parte, cat sa se coloreze putin, apoi acopar cu un capac, micsorez focul si las sa se partrunda pana cand sunt gata (aprox 3-6 min). Raman moi zemoase si bine fripte desi nu se coloreaza cine stie ce.
9
....Un Mare Secret la prepararea oricarei carni l-a dat odata Silvia( Bolo_di_Cluj) intr-un post si anume sa ungeti carnea sau sa taiati felioare de kiwi in sosul de marinare a carnii.
10
Este cea mai faina solutie sa obtii o friptura frageda! Auckland Steak" si cum se freaca bucata de carne cu kiwi,se tine intre felii de kiwi si apoi se pune pe gratar....io nu stiu,ca n-am fost in NZ...asa am citit,asa am facut si bine am facut!Fructul de kiwi contine o enzima care fragezeste carnea si faciliteaza digestia....a a a mai are si alte proprietati,bine?
11
.....eu la orez n-am probleme...nu-mi plac sarmalele "desirate", asa ca daca-s un pic tzepene de la orezul care-a supt din zeama carnii, nu-i bai.si eu am remarcat ca aici carnea e mai slabutza.iar tot venind vorba de tocaturi, la ardei si dovlecei umpluti fac o gaoace in umplutura lor, ca sa aiba loc sa se umfle orezul in pene.trucuri pe care le stiu eu e :sa clatesti mereu orice vas in care gatestisa bati albusurile de la inceput pe turatie maxima iar la frisca de la minim la maxim, daca vrei un rezultat maxim, cu tel de mana si pe gheatasa pui sarea si rosiile in mancarea cu carne la sfarsitul prepararii, altfel se incetineste fierberea carnii
12
...ca sa nu sara uleiul din fondue bourgogne, se pune in ulei o ramurica de patrunjel.- Si ca sa nu miroasa casa urat cand fierbi conopida sau brocoli se pune lapte in apa de fiert. Si ca sa ramana legumele verzi se pune putin bicarbonat sau (aici in Mexic) o moneda de cupru
13
mi-am amintit ca aici cand cineva are tuse pune pe noptiera o ceapa mare (la noi cepele sant exagerat de mari). E greu sa credeti dar a doua zi practic tusea s-a dus. Merita sa incercati chiar daca dormitorul o sa trazneasca a ceapa dimineata .
14
<<...cum sa curat picturile in ulei...>>Dacă-mi aduc bine-aminte, cu cartof crud
15
1.aici se zice, ca daca patezi fata de masa cu vin rosu, imediat sa versi peste vin alb... si merge.2.yandira, incearca si cu suc de lamaie . in orice caz e folositor la multe pete.oricum cand patezi cu ulei, imediat se pune un praf de talc.3.arsurile de pe aragaz se curata cu un amestec de 1/3 apa, 2/3 bicarbonat.se unge arsura cu acest amestec,se lasa 20 min , apoi se curata cu apa.4.apa in care au fiert cartofii poate fi folosita ca dezerbant,sau e ideal pt a spala gresia.5.ptr a elimina mirosurile la wc, e de ajuns sa aprindeti 1-2 chibrite.6. petele de pix se vaporizeaza cu fixativ de par. se lasa sa se usuce,se freaca, si apoi se spala.7.contra tzantzarilor, o portocala tzintuita de cuisoare,asezata pe o farfurie.8.arsurile de soare :a) rosie taiata cu care se freaca usor, lamaie, se da cu suc pe arsura. c) iaurt , cu care se unge arsura, apoi se clateste cu apa. nu faceti dus, caci sapunul anuleaza efectul iaurtului.9. cand dezlipiti o eticheta pe un CD, ramasitele de lipici, se iau foarte usor cu vata imbibata cu ...lapte de corp.
16
....Sa va zic si eu una: Socrul meu zice ca daca nu-ti fierbe fasolea, sa pui in apa o lingurita si sa o fierbi acolo. Adica o lingurita de inox. Eu sincer, prefer sa o fierb in kukta. (fasolea, desigur) .
17
....cand aveti resturi de vin alb sau rosu, congelati-l la fel si sucul de lamaie.e foarte util sa ai ceva vin in congelator, si sa nu trebuiasca sa deschizi o sticla, ptrcantitatea necesara la un sos sau risotto, iar cuburile de lamaie, dau un gust placut bauturilor, si racesc in acelasi timp..am citit pe un alt forum ca e bine sa pui 2 cuburi de zahar in cutia cu biscuiti, asta impiedica sa se inmoaie biscuitii. ca sa eliminati un miros dezagreabil al cuptorului, puneti cateva coji de portocale.daca aveti kiwi, care sunt tari, puneti-i intr-o punga cu 1-2 mere. ajuta.in schimb nu puneti impreuna mere si lamai, se dauneaza reciproc
18
.....................................................................................................................................................
Cu reţetele şi sfaturile din Cărticica noastră, ziua ta cu colegii şi prietenii va fi o reuşităSărbătorirea zilei de naştere sau a celei onomastice împreună cu colegii are un farmec aparte: îţi oferă clipe de bucurie şi destindere, dar şi sentimentul extraordinar că tu, ca om, contezi pentru colegii tăi.
Dar, cum să o organizezi?-
Alcătuieşte-ţi din timp meniul: sandviciuri cât mai decorative, brioşe, frigărui-aperitiv, platouri cu peşte şi icre, pateuri, salate, crochete, prăjiturele, iar dacă ziua ta este în post, ţine cont de colegii tăi care postesc şi pregăteşte şi câteva preparate de post, de exemplu: salată de vinete cu ciuperci şi mazăre bătută.-
Pregăteşte totul acasă, aşază preparatele pe platouri, decorează-le cât mai apetisant, apoi înveleşte-le în folie de plastic şi tranportă-le. La “locul faptei”, nu vei avea decât de despachetat.-
Nu uita să aduci farfurii şi pahare, obişnuite sau de unică folosinţă, tacâmuri şi şerveţele.-
Organizează masa sub formă de bufet suedez, aşezând alături de platouri, pahare, farfurii, tacâmuri şi şerveţele.- Ai grijă să obţii acordul şefului tău şi foloseşte o pauză sau sfârşitul programului pentru a-ţi invita colegii la o „mică trataţie”.-
După cum vezi, colegii pe care noi i-am rugat să ne ajute participând la această „repetiţie generală” şi-au intrat cu seriozitate în rol.
M-au felicitat cu toţii (fiindcă eu am jucat „rolul sărbătoritei”), mi-au oferit flori şi chiar mici surprize, cadouri amuzante.Pregăteşte-te şi pentru acest moment, arată-ţi bucuria şi mulţumeşte, uitând o clipă de problemele organizatorice.
Tu trebuie să dai tonul bunei dispoziţii!-
Invită-ţi apoi colegii să se înfrupte din preparate, cu amabilitate, având grijă ca toţi să aibă acces la toate platourile.- Vei dori, desigur, să ciocneşti un pahar cu colegii, însă nu fi prea generoasă cu băuturile alcoolice, oferă mai multe sucuri, apă minerală, bere fără alcool.Sfaturi practice - cadouri si flori\
.............................................................................................................................................................
Însoţeşte cadoul cu flori-
Cadoul este pus în valoare de ambalajul în care îl dăruim.
Dacă obiectul are forme regulate, îl împachetăm în hârtie colorată şi îl legăm cu un şnur asortat. Dacă obiectul dăruit nu are o formă bine definită (de exemplu, o eşarfă), îl putem oferi într-o pungă din hârtie decorativă.-
Oferă orice cadou însoţit de o urare şi, obligatoriu, de flori cât mai proaspete, în niciun caz artificiale.- Nu refuza niciodată un cadou!
Primeşte-l, mulţumeşte, deschide-l în faţa musafirului care ţi-l oferă şi exprimă-ţi bucuria. Dacă nu-ţi place cadoul, nu comenta acest lucru.
...................................................................................................................................................................
Sfaturi practice - decoreaza pentru copii
Dacă inviţi copii la petrecere, atunci distrează-i!-
Pregăteşte împreună cu copiii tăi câteva coifuri şi pălăriuţe pentru oaspeţi.
Solicită-i şi la decorarea camerei cu ghirlande, lanţuri din hârtie colorată şi staniol şi la decorarea mesei cu figurine din carton, lampioane, inimioare şi flori.-
Îndepărtează cât mai multe mobile şi eventual covoarele din camera de petrecere, pentru a se juca în voie.
Pentru amuzamentul copiilor, pune-ţi imaginaţia la lucru şi pregăteşte-le gustări surpriză, care au un succes extraordinar:-
Un cap de africancă dintr-un grepfrut aşezat pe un colăcel, cu ochii şi gura din jeleu, nasul din drajeuri de ciocolată şi părul din covrigei înşiraţi pe 4-5 paie înfipte în fruct.-
Pitici cu corpul dintr-un măr şi capul dintr-o nucă, unite cu ajutorul unei scobitori.
Pe o parte a nucii îi desenezi chipul cu carioca şi îi pui pe cap un coif din hârtie colorată.-
Arici cu corpul dintr-o pară mare tăiată în jumătate pe lung, ţepi din bucăţele de alune sau migdale crude, ochi din bombonele şi botic din stafidă.-
Un porcuşor cu corpul dintr-un kiwi, botul, urechile şi codiţa din coajă de lămâie fixate cu vârfuri de scobitoare, ochi din bombonele şi picioruşe din chibrituri.-
O broască ţestoasă din partea bombată a unei chifle tăiate în două, umplută cu brânză dulce frecată cu mărar pentru corpul broaştei, picioarele, capul şi codiţa le faci din castravete, iar pe carapace desenezi carouri sau cerculeţe cu unt.-
O bărcuţă cu pânze, pe care o realizezi din partea plată a chiflei, umplută cu şuncă tăiată cubuleţe, pânze croite din felii subţiri de caşcaval, înfipte în scobitoare şi un steguleţ din gogoşar în vârful pânzelor.Nu uita că la astfel de ocazii, copiii preferă fursecuri, caise umplute, coşuleţe din portocale, „fructe deghizate” şi, bineînţeles, marea atracţie a petrecerii, tortul aniversar.
...................................................................................................................................
Tort cu 3 blaturi şi cremă de ouă
Pentru blatul I ai nevoie de:
4 albuşuri, 4 linguri zahăr, 250 g nucă măcinată, 2 linguri făină, 1 lingură unt.
Cum procedezi pentru blatul I: Baţi albuşurile spumă cu zahărul, adaugi nuca măcinată, iar la urmă făina.
Torni aluatul într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt, unsă la rândul ei cu unt şi dai la cuptorul preîncălzit, pentru 25 de minute, la foc domol, apoi îl scoţi din cuptor şi îl laşi la răcit.
Pentru blatul II ai nevoie de:
4 albuşuri, 4 linguri zahăr, 200 g stafide, 3 linguri rom, 2 linguri făină.
Cum procedezi pentru blatul II: Baţi spumă tare albuşurile cu zahărul. Adaugi stafidele ţinute în rom, după ce au fost tăiate mărunt cu cuţitul.
Amesteci în compoziţie făina şi romul în care au stat stafidele şi procedezi în continuare la fel ca la blatul I.
Pentru blatul III ai nevoie de:
4 albuşuri, 4 linguri zahăr, 100 g nucă de cocos, 1 lingură făină.
Cum procedezi pentru blatul III: Baţi albuşurile cu zahărul, adaugi nuca de cocos şi făina. Amesteci uşor, să nu cadă spumă. Procedezi apoi ca pentru blatul I.
Pentru cremă ai nevoie de:
12 gălbenuşuri, 250 g zahăr, 100 ml lapte, 250 g unt, 2 plicuri zahăr vanilat.
Cum procedezi pentru cremă:
Freci gălbenuşurile cu zahărul, adaugi laptele şi fierbi la bain-marie, amestecând mereu până ce compoziţia se îngroaşă. O laşi să se răcească şi o amesteci cu untul frecat spumă cu zahărul vanilat.
Cum asamblezi tortul:
Pui blatul I pe un platou şi întinzi 1/3 din cremă, apoi aşezi blatul II, 1/3 din cremă, apoi blatul III.Pentru ornat ai nevoie de: 250 g frişcă, 1 lingură nucă, 1 lingură stafide, 1 lingură nucă de cocos, 25 g ciocolată albă.Cum procedezi pentru ornat: Îmbraci tortul cu crema rămasă şi frişcă şi îl presari cu celelalte ingrediente.
recipe by Iuliana Tudorache, Jurilovca, jud. Tulcea
..................................................................................................................................
O Cărticică Practic(ă) ce îţi înseninează viaţa!
Să te gândeşti la aniversări şi petreceri onomastice când eşti într-o perioadă bună a vieţii este uşor. Să cauţi idei de organizare a petrecerilor, meniuri şi reţete e chiar foarte plăcut, iar în Cărticica Ziua ta şi a celor dragi găseşti de toate din belşug: reţete de aperitive, feluri principale uşoare, potrivite pentru perioada caldă, prăjituri şi torturi festive, preparate apetisante pentru copii şi multe idei de decorare şi sfaturi practice.
Dar când eşti în impas cu timpul, cu banii, cu serviciul, sau mai grav, cu sănătatea, sau nu ai linişte în familie, sau te macină problemele celor dragi, să te mai gândeşti la onomastici sau aniversări, la torturi şi la petreceri?Da, mai ales atunci.
Mai ales când eşti în impas ai nevoie de o bucurie, de bucuria de a primi şi a dărui clipe fericite, care-ţi dau puterea de a merge mai departe. Mai ales când cei dragi au probleme au nevoie să ştie cât îi iubeşti, au nevoie de cuvintele tale, de o felicitare, o floare, o mică surpriză, o mică sărbătoare de familie, să simtă că nu sunt singuri, că îi iubeşti şi te bucuri că există. Să nu mai spun cât poate conta, în viaţa unui copil, bucuria pe care i-o oferi cu o aniversare pe care nu o va uita niciodată!
.............................................
Aceasta este cea mai înţeleaptă lecţie pe care am primit-o în scrisori şi pe care ţi-o transmit prietenele tale în Cărticica Ziua ta şi a celor dragi.
Citeşte cu atenţie scrisorile lor, învaţă să te bucuri şi să dăruieşti bucurii, oricât de simple şi mărunte ţi se par, să-ţi aduni în mod obişnuit familia şi prietenii în jurul aniversărilor şi onomasticilor voastre şi, fără îndoială, vei însenina viaţa ta, dar şi a lor.Îmi rămâne doar să vă urez, ţie şi celor dragi, fie că purtaţi numele Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, fie alte nume, sărbători de familie fericite şiLa mulţi ani!
Ziua ta care te-a emoţionat cel mai mult Cititoarele îţi povestesc amintiri care le înseninează viaţa, dar, ca nişte vrednice gospodine ce sunt, îţi oferă şi reţetele preparatelor cu care îşi uimesc musafirii la petrecerile lor: aperitive bogate, feluri principale şi torturi festive atât de apetisante, încât sigur le vei proba şi tu.
Ziua ta cu colegii şi prietenii are un farmec inedit, o poţi petrece cu bani mai mulţi sau mai puţini, cu preparate numai bune pentru un bufet suedez: aperitive multe, sandviciuri ingenios decorate, prăjiturele şi chiar torturi ale căror reţete le găseşti probate şi fotografiate.
Ziua celor dragi, a soţilor, fiilor şi mai ales a părinţilor, cu atât mai mult aniversările extraordinare, cununiile de aur merită toată osteneala pentru reuşită. Cu reţetele din Cărticică, le vei organiza uşor o masă de sărbătoare
Ziua copilului sau nepotului tău 1 Iunie, onomastica sau aniversarea le vei pregăti mult mai uşor cu ideile şi reţetele de preparate gustoase şi amuzante pentru copii: răţuşte şi butoiaşe, corăbioare din măsline umplute etc.
Sfaturi practice: cum să alegi şi să oferi cadouri şi flori, cum să-i bucuri pe cei dragi la ziua lor, ce să faci dacă eşti invitat sau gazdă şi, mai ales, ce să inventezi şi să decorezi pentru petrecerea copiilor.
................................................
dietete si regimuri alimentare
DIETE SI REGIMURI ALIMENTAREAtenţie! Grăsimea excesivă face ravagii în organismul tăuDe ce este obezitatea un pericol pentru organism?Depăşirea greutăţii normale nu se face prin creşterea masei musculare sau a oaselor, ci prin formarea unei mase mari de ţesut adipos, gras. Acest ţesut adipos excesiv, sau grăsimea depusă în organism, nu este numai cea vizibilă pe abdomen, pe coapse sau pe întregul corp.
Grăsimea excesivă înseamnă un număr extraordinar de mare de celule grase care înconjură şi pătrund în toate organele, invadând ţesuturile şi împiedicând funcţionarea normală.Ce efecte are pătrunderea grăsimii în organe şi ţesuturi?-
Inima.
Grăsimea înveleşte ca un manşon inima, dar pătrunde şi în muşchiul inimii şi o împiedică să se contracte normal şi să trimită sângele (încărcat cu oxigen şi substanţe hrănitoare) în artere, în cantitatea şi cu conţinutul necesar tuturor ţesuturilor. Inima este suprasolicitată, iar obezul resimte palpitaţii şi dureri la inimă, care pot culmina cu infarctul.-
Vasele de sânge.
Grăsimea se depune şi pe artere (vasele care duc sângele oxigenat de la inimă la organe şi ţesuturi) şi în jurul acestora, indiferent cât de groase sau subţiri sunt, împiedicând irigarea normală cu sânge a ţesutului aferent. De aceea se resimt dureri (de exemplu la picioare), sau modificări locale: uscăciunea pielii, coloraţia închisă, boli de piele, eczeme.-
Depunerea de grăsime pe arterele de la cap produce tulburări resimţite ca:
ameţeală, tulburări de memorie şi de atenţie (nu se poate concentra), somnolenţă, agitaţie cu insomnie. Bineînţeles că toate acestea scad puterea de muncă.- Grăsimea depusă pe artere duce la irigarea defectuoasă a tuturor organelor interne (rinichi, ficat, stomac, pancreas, intestine) şi deci la proasta lor funcţionare.-
Ficatul
gras se manifestă prin senzaţia de oboseală. Când te îngraşi, ficatul funcţionează un timp în parametri normali, apoi se modifică funcţionarea lui, lucru ce se evidenţiază la analize. D
upă un timp, el nu mai poate metaboliza, adică transforma toată hrana pe care o primeşte organismul în produşi activi, deci în energie.
Nu mai poate transforma toxinele în produşi netoxici pentru organism, de aceea toxinele rămase în corp, conduc, la rândul lor, la alte boli, uneori foarte grave.- Vezica biliară îmbrăcată în manşon de grăsime nu se mai poate contracta şi nu mai poate elimina în intestin conţinutul său, bila (se ajunge la fierea leneşă), ceea ce se resimte ca: balonări, gust amar, dureri în partea dreaptă, tulburări de scaun, până la crize cu febră, icter, dureri violente.
Este ceea ce numim colecistită, care poate fi cu sau fără pietre.-
Stomacul este mai puţin afectat direct de grăsime, dar poate deveni foarte mare şi apasă asupra celorlalte organe.
Astfel, prin compresiune inversă apasă în sus spre inimă şi produce palpitaţii, care se pot resimţi mai ales după o masă copioasă.-
Pancreasul infiltrat cu grăsimi produce modificări digestive şi glandulare.
Astfel, nu mai elimină enzimele necesare unei bune digestii, ceea ce duce la dureri abdominale, greaţă, febră, scaune modificate diareic.
De asemenea, pancreasul nu mai poate produce cantitatea de insulină necesară metabolismului glucidelor, iar rezultatul este creşterea glicemiei, până la diabet zaharat.
Din fericire, această formă de creştere a glicemiei este reversibilă, cedează în urma regimului de slăbire.-
Intestinele sunt afectate de irigarea lor deficitară cu sânge, cu efecte de la banala constipaţie (intestin leneş) până la blocarea circulaţiei sangvine pe vasele înfundate de grăsime, pe o zonă intestinală.
Aceasta este o complicaţie gravă, numită infarct intestinal, care necesită operaţie de urgenţă.- Plămânii afectaţi de grăsime duc la insuficienţă respiratorie, iar persoana poate avea episoade scurte de somn oricând.
Poate adormi brusc, pentru câteva clipe, vorbind la telefon, în toiul unei discuţii directe şi interesante cu o persoană, la volanul maşinii etc.-
Grăsimea depusă pe vene (vasele care duc sângele la inimă) antrenează stagnarea sângelui în vasele de la picioare, determinând mărirea vaselor în volum, însoţită de dureri şi tulburări ale pielii, deci varice.
Atunci, măcar sistemul osos nu este afectat de excesul de grăsime?
Grăsimea afectează şi sistemul osos, determinând modificări (glezne, genunchi, şold, coloană).-
Coloana vertebrală.
Greutatea sporită în abdomen determină o arcuire a coloanei spre faţă, necesară pentru a susţine greutatea, aşa cum se întâmplă la femei în timpul sarcinii.
Femeile îşi revin după sarcină, fiindcă efortul este temporar, pe când obezitatea fiind de durată, realizează compresia nervilor între vertebre ceea ce dă dureri, furnicături, ameţeli, chiar pareze.-
Greutatea apasă asupra oaselor, le presează şi le apropie între ele la încheieturi, distrugând cartilajul (care nu poate fi înlocuit) şi antrenează, la rândul lui, deformarea oaselor însoţită de creşterea aberantă de os (ciocurile care apar la şold, genunchi, coloană).
Pentru toate aceste probleme, datorate grăsimii în exces, soluţia este:
Slăbeşte şi trăieşte
sănătos!Dr. Adelina Ianuli, medic primar medicină internă şi reumatologie
.................................................
Cea mai bună soluţie de slăbire este regimul alimentar hipocaloric, echilibrat, cu disocierea alimentelor pe mese- Ce înseamnă obezitate?Obezitatea înseamnă un exces de greutate cu peste 20% din greutatea normală calculată în funcţie de înălţime.
Dacă depăşirea greutăţii normale este mai mică, persoana este supraponderală. Ideal este să ne menţinem greutatea corpului cât mai apropiată de greutatea normală.
Ce recomandaţi persoanelor supraponderale sau obeze pentru a slăbi?Eu alcătuiesc pentru fiecare persoană care se adresează
Centrului nostru un program personalizat de slăbire, în funcţie de datele individuale: vârstă, activitate, afecţiuni asociate obezităţii, greutate excedentară, etc.În general recomand slăbirea cu ajutorul unui regim alimentar hipocaloric, echilibrat calitativ, dar cu alimentele disociate pe mese, şi cât mai multă mişcare.
Cu acest regim se slăbeşte fără probleme, 1-1,5 kg pe săptămână şi acesta este cel mai sănătos ritm de slăbire.
Ce cuprinde regimul pe care îl recomandaţi?- regimul alimentar hipocaloric - înseamnă un regim cu un aport de calorii mai mic decât necesarul zilnic al persoanei, pentru ca organismul să cheltuie din rezervele depuse.
Astfel, dacă o persoană care are o muncă fără e1fort fizic, are nevoie de 1600-1700 calorii zilnic, eu îi recomand, pentru a slăbi, un regim de 1200-1400 calorii.- regim alimentar echilibrat: nu exclude total nici o grupă de alimente (conţinând proteine, lipide, glucide, fibre vegetale, apă, etc.); respectă 5 mese pe zi la ore fixe şi mic dejun obligatoriu.- disocierea alimentelelor pe mese- la aceeaşi masă nu consuma proteine şi glucide, pentru că se digeră diferit, proteinele (carne, lactate, ouă) în stomac, iar glucidele (carbohidraţii) din fructe, pâine, paste făinoase, în intestin. Recomand dimineaţa, la prânz şi seara meniu hipocaloric, cu aport de proteine, iar gustarea
dintre mese (orele 10, 16), cu glucide (din fructe cel mai bine).
Ce alimente sunt interzise sau se consumă în cantităţi foarte mici în acest regim?Toate grăsimile animale şi margarina, carnea de porc şi cea de vită grasă, alimente prăjite, aluaturi, condimentele iuţi, alcool, băuturi carbogazoase, zahăr, dulciuri.
Se consumă limitat: ouă - maxim 4 ouă /săptămână, sare - 5 g/zi, cafea - maxim 100 ml/zi, grăsimi - numai ulei de măsline, maxim 1 lingură la masă, pâine, 50 g /zi - doar graham.- Este bine să consumăm multe lichide în perioada curei de slăbire?Este bine să se consume lichide multe, dar nu o cantitate exagerată, ci în jur de 30-40 ml/kgcorp/zi. Deci, o persoană care are 60 kg, trebuie să consume 1,8-2,4 l lichide pe zi. În cantitatea de lichid calculăm şi apa conţinută în supă, legume, fructe, etc.
Ce spuneţi despre apa plată cu lămâie?Splendidă combinaţie!- Ce părere aveţi despre dietele de slăbit "la modă"?De la caz la caz.a. Regimul disociat, cu 3 zile carne, 3 zile lactate, 3 zile fructe şi legumePoate fi ţinut o perioadă scurtă 1-2 săptămâni, maxim 1 lună. Avantajul este că se slăbeşte, dezavantajul că privează organismul de principiile active necesare zilnic.b. Dieta cu supă de varzăAre acelaşi dezavantaj, nu este echilibrată.c.
Dieta cu orezSe pierd 10-12 kg în scurt timp, în primul rând prin eliminarea apei. Duce la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, dar pot interveni ameţeli, stări generale proaste, hipotensiune, hipocalcemie. Se poate face cura numai sub observaţie medicală.d. Dietele drastice de slăbire rapidă au avantaje pe termen scurt, dar sunt urmate de îngrăşare dublă.e.
Dietele de slăbire bazate pe aport mare de proteine animale (carne, ouă) şi excluderea totală a glucidelor au ca avantaj rezultatele rapide, cu scăderea greutăţii prin pierderea de ţesut gras, dar ca dezavantaj obosirea ficatului, rinichilor, multe toxine acumulate în corp.
Dar postul alimentar cu excluderea produselor animale (carne, lapte şi lactate, ouă), 2 zile pe săptămână sau posturile mai lungi sunt recomandate?Da, sunt chiar foarte indicate. Singura problemă este să se asigure necesarul de proteine, înlocuind proteinele de origine animală cu proteine vegetale.-
Ce regim alimentar recomandaţi persoanelor de vârsta a treia?
Regim normoproteic, normoglucidic, hipolipidic şi hiposodic, cu alte cuvinte să reducă mult sarea şi grăsimile din alimentaţie, în rest o alimentaţie normală, potrivită ca volum de calorii cu activitatea fizică redusă (dacă este cazul).-
Dar femeile gravide şi mamele care alăptează, ce regim de slăbire pot urma?Nici unul, în aceste perioade nu au voie să urmeze nici o dietă de slăbire. Să se alimenteze echilibrat.- Ce mesaj transmiteţi persoanelor care sunt supraponderale şi care s-au descurajat în urma unor încercări de a slăbi nereuşite?
Fruntea sus, sfatul medicului la timp, mişcare, perseverenţă şi vor vedea rezultatele pe care şi le doresc.
......................................
Iată un exemplu de meniu cu alimentele disociate pe mesea).
Mic dejun:- proteine -1 felie de brânză sau un iaurt+2-3 felii şuncă slabă de pui, curcan (carne albă)+roşii, castraveţi, ardei, ceai sau lapte, fără zahăr- carbohidraţi (pâine graham 50 g - felii.b).
Gustare:
200 g fructe - mere sau fructe de sezon (caise, piersici, căpşuni, cireşe, vişine, prune, pepene) dar un singur fel de fructe, nu amestecate.c).
Prânz ora 13-14:
- se poate consuma o salată de legume şi verdeţuri, sau o porţie de supă sau ciorbă de pui, vită, peşte.- 100 g carne slabă (vită, pui) fiartă sau grătar cu legume (fasole verde, conopidă, varză albă, dar nu cartofi, fasole uscată, morcov).d).
Gustare la 2 ore:
200 g fructe, cu aceleaşi indicaţii de consum.e). Cina ora 19 - cel mai târziu:peşte fiert sau grătar, cu legume înăbuşite sau salată, sau brânză cu iaurt
....................................
DIETE.
La 24 de ani aveam 70 kg, iar acum am cu 20 de kg mai puţin!Eram complexată şi însingurată, nu aveam nici un prieten Am devenit o persoană veselă, încrezătoare în mine, sociabilă. M-am căsătorit şi mi-am format un grup de prieteniAm fost o fată plinuţă, iar la 24 de ani aveam 70 kgAm fost, încă de mică, o fată plinuţă, cu predispoziţie spre îngrăşare şi până la vârsta de 25 de ani nu am reuşit să scap de acest dezavantaj. În 2001, la vârsta de 24 de ani, aveam o înălţime de 1,59 m şi greutate 70 kg. Kilogramele în plus erau marea mea problemă, îmi era ruşine de mine, evitam contactele cu aproape orice persoană şi devenisem o persoană interiorizată şi singură.
Purtam haine largi, lungi, închise la culoare, pentru a-mi masca greutatea, nu atrăgeam atenţia nici unui băiat şi mi se părea că toată lumea mă privea cu ironie.Am încercat numeroase metode de slăbit care nu au dat rezultate
O săptămână întreagă, am mâncat numai ciorbă de varză (fără pâine, dulciuri, sucuri) şi am slăbit 2 kg dar mă simţeam foarte slăbită, fără poftă de viaţă, iar ulterior m-am îngrăşat la loc. Cu ajutorul unei reţete bazată tot pe varză (salată de varză cu oţet, fără ulei, fără sare, 1 ou fiert şi 1 felie de brânză de vacă, întreaga zi) am slăbit în 2 săptămâni circa 5 kg
.M-am menţinut cu această greutate circa 2 luni după care m-am îngrăşat din nou.Am mai încercat şi alte regimuri dar toate au avut în final acelaşi efect: slăbirea temporară (mai puţin decât alte persoane care ţineau aceeaşi dietă) urmată de îngrăşare.
Am găsit în sfârşit o metodă de slăbit care a dat rezultate: regim disociat alternativ cu o alimentaţie raţionalăNorocul meu s-a numit Nina, o prietenă din copilărie, care în februarie 2002 mi-a recomandat singurele diete ce au avut efect asupra mea, în urma acestora reuşind să slăbesc 20 de kg şi să mă menţin la greutatea atinsă.Alternând cele două regimuri şi mâncând între ele alimentele arătate, în decurs de 3 ani, am slăbit în total 20 kg.Mi-am împlinit astfel visul, acum am 50 kg.
M-am căsătorit, sunt înconjurată de prieteni, într-un cuvânt am început să trăiesc!Acum sunt foarte fericită, îmi place să mă răsfăţ în oglindă, iar hainele lungi şi largi au devenit o amintire.
Îmi menţin greutatea cu un regim alimentar echilibratÎncepând din 2004 nu mai ţin nici un regim, dar am un sistem alimentar bazat pe următoarele: nu mănânc plăcinte, paste făinoase, prăjituri (foarte puţine), carne de porc şi preparate din porc.
Mănânc foarte multe salate, fructe, ouă fierte (nu prăjite), brânză proaspătă (nu caşcaval), iaurt degresat, lapte, carne de pui fiartă sau la cuptor, preparate din soia, peşte la grătar.
Niciodată nu mănânc mai târziu de ora 19.00!Sper ca cititoarele dumneavoastră să aibă puţină ambiţie pentru a încerca aceste regimuri, căci avantajele sunt uimitoare, iar rezultatele garantate.Prima dietă pe care am urmat-o a fost următoarea:- 3 zile - lapte bătut sau sana - 3 zile - carne de pui fiartă - 3 zile - mere - 3 zile - brânză de vaci (nesărată)
Puteam să mănânc orice cantitate din alimentul zilei respective, dar trebuia să respect ordinea alimentelor pe zile.Cu acest regim am slăbit 6 kg.
M-am menţinut apoi mâncând foarte puţină pâine graham pe zi (o felie maxim două), paste făinoase deloc şi consumând numai salate, fructe, iaurturi degresate, sana, lapte bătut, carne de pasăre fiartă sau la grătar, peşte, carne de vită. De asemenea beam zilnic câte 2 l de ceai îndulcit cu miere şi evitam sucurile.După 4 luni mă menţinusem la 63-64 kg, mă simţeam foarte bine, în formă, prinsesem încredere în mine.
Al doilea regim pe care l-am urmat, recomandat tot de prietena mea, era bazat pe iaurt degresat şi cartofi fierţi.Dimineaţa - 1 cană de iaurt + 1 cartof fiertLa prânz - 1 cană de iaurt + 1-2 cartofiSeara - 1 cană iaurt + 2-3 cartof
iCura se ţine 3 zile şi în urma ei se poate slăbi 1 kg maxim 2 kg (depinde de organism). Persoanele mai rezistente pot ţine regimul chiar 6 zile. Eu am ţinut acest regim numai 3 zile şi am ajuns la 62 kg. Am început apoi să mănânc aceleaşi alimente ca şi după primul regim (fructe multe, salate, supe de zarzavaturi, carne fiartă etc.).
Silvia Florea, Craiova, jud. Dolj
..........................................................
La 27 de ani aveam 125 kg. Am slăbit 42 kg în 5 luni şi vreau să mai slăbescAcum 5 luni mi-am stabilit singură un regim de slăbire şi mi-am schimbat modul de viaţăCând m-am hotărât să slăbesc nu am fost la medici nutriţionişti, nu mi-am făcut analizele, dar m-am documentat timp de 1 lună şi mi-am făcut singură regimul.
Mi-am schimbat modul de viaţă: - Am renunţat, cu multă voinţă, la dulciuri şi băuturi carbogazoase, care-mi plăceau foarte mult.-
Am respectat orele de masă, iar între mese am consumat 1,5-2 l apă sau ceai.- Am făcut multă mişcare.-
Am mâncat fructele numai pe stomacul gol sau între mese, iar cele care produc fermentaţie (portocale, grepfrut, mandarine) sub formă de suc.-
Alimente pe care mi le-am permis: ouă, legume, fructe, lactate, peşte slab, carne de pui, vită, fiartă sau pe grătar, cereale.- Alimente pe care mi le-am interzis: cartofi, orez, paste făinoase, dulciuri, alcool, apă minerală, băuturi carbogazoase, prăjeli.-
Am folosit numai ulei de măsline, oţet de mere şi sare de mare, iar în loc de zahăr îndulcitori.
Sfaturile mele sunt:
- Dacă ai voinţă vei reuşi.-
Foarte mult contează sprijinul moral al familiei şi al prietenilor.- Nu te cântări zilnic; uneori stagnează scăderea în greutate, dar continuând regimul, vei continua să slăbeşti.- Tebuie să faci multă mişcare.Urez succes şi voinţă de fier celor care vor urma regimul meu.Sfatul nostru:Nu ocoli medicul, cu sănătatea nu te joci!Iată dietele cu care am reuşit să slăbesc 42 kg în 5 luniDe la 10 ianuarie la 20 aprilie am mâncat astfel:ora 8 - luni, marţi, joi, vineri, duminică: suc dintr-o portocală- miercuri, sâmbătă: 2 mere.ora 9 - marţi: 2 ouă fierte tari l în celelalte zile: cereale cu sana.ora 13 - luni: 1 copănel de pui, fără piele, fiert sau grătar+salată de varză sau roşii cu castraveţi l marţi: 1 file de peşte grătar şi salată de varză sau roşii cu castraveţi l miercuri: 400 g ciuperci cu usturoi l joi: 400 g fasole verde cu usturoi l vineri: mămăliguţă (3-4 linguri) cu brânză proaspătă sâmbătă: 400 g mazăre cu usturoi- duminică: la fel ca luni.ora 18 - la fel în toate zilele : 125 g iaurt Danone, simplu sau cu fructe.-
De la 20 aprilie la 8 iunie am urmat acest regimora 8 - în toate zilele: suc dintr-o portocală.ora 9 - luni, joi, sâmbătă: 2 ouă fierte tari l marţi, miercuri, vineri, duminică: cereale cu sana.ora 13 - în toate zilele: salată de varză sau roşii cu castraveţi.ora 16 - în toate zilele: 1 pungă de pufuleţi.ora 18 - în toate zilele: 1-2 mere
.Carmen Veronica Sfeda, loc. Sulina, jud. Tulcea
..............................................................
Numai dacă faci gimnastică poţi scăpa de burtică!
Vreau să vă povestesc cum am reuşit eu să slăbesc după ce am născut.
Acum 2 ani, aveam 31 de ani, 1,64 înălţime şi 54 de kg.
Obişnuiam să mă duc la sala de fitness o dată pe săptămână şi mâncam totul fără pâine şi în cantităţi mici.Imediat cum am rămas însărcinată am început să mănânc foarte mult, pentru că îmi era tot timpul foame şi simţeam nevoia să ronţăi mereu câte ceva, aşa încât în 9 luni am luat în greutate 26 kg şi ajunsesem la 80 kg.
Eram foarte grasă aşa cum nu fusesem niciodată în viaţa mea dar nu mi-am făcut griji.După ce am născut, am rămas cu aproximativ 70 kg, cu 16 kg mai mult decât greutatea mea iniţială, mă simţeam încă foarte grasă, hainele nu mă încăpeau, le îmbrăcam tot pe acelea pe care le purtasem când era însărcinată.
Aşa că mi-am propus să slăbesc repede mai ales că am alăptat numai o lună. Iată ce am făcut.În timpul zilei mâncam orice, dar fără pâine şi în cantităţi mici. După ora 18 nu mâncam nimic, din când în când ronţăiam diverse fructe. Îmi era uşor să mănânc mai puţin pentru că ori nu aveam timp, ori eram prea obosită.În fiecare zi, timp de 10 minute în timp ce fetiţa mea dormea, făceam gimnastică, în special exerciţii pentru abdomen şi numai aşa am reuşit să scap de burtică. În plus, de câteva ori pe zi urcam şi coboram 4 etaje, cu fetiţa mea în braţe, pentru că locuim într-un bloc fără lift.
Vreau să vă explic cum făceam exerciţiile pentru abdomen pentru că sunt foarte importante. Reuşisem să slăbesc dar încă mai aveam burtica şi numai aşa am reuşit să o dau jos.La început făceam numai 20 de exerciţii pentru abdomen pentru că nu puteam mai mult. În timp am ajuns la 60, cu pauze după fiecare set de 20 de exerciţii.Iată în ce consta exerciţiul:
Din poziţia culcat, cu picioarele întinse şi mâinile sub cap, mă ridicam în şezut ţinând picioarele nemişcate. Astfel, după un an, fără nici un fel de dietă, am reuşit să fiu mai slabă decât fusesem. Acum am 33 de ani, 51 de kg şi aş vrea să mă menţin, ba chiar să mai pun 3 kg ca să ajung la greutatea de 54 kg pe care o avusesem înainte de a rămâne însărcinată şi cu care mă simţisem foarte bine.Cristina Bălan, Bucureşti
.....................................
După ce m-am lăsat de fumat am ajuns la 100 kg, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am slăbit apoi 15 kgDragă redacţie,
Sper să le fiu de folos cititorilor dumneavoastră povestindu-mi experienţa mea şi vreau să vă spun că faceţi un lucru foarte bun şi folositor prin acest concurs.
Există foarte mulţi oameni care vor să slăbească dar aşteaptă ori un medicament minune şi eventual fără efecte secundare, ori pe bunul Dumnezeu, însă zicătoarea ne spune: "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă". Dumnezeu, acum, prin dumneavoastră
, Le dă şansa tuturor să-şi îndeplinească visul, dar ei trebuie să o folosească.Mulţi "prieteni" mă sfătuiau să reiau acest viciu pentru a slăbi, dar Dumnezeu m-a ţinut tare şi iată că am scăpat: acum am greutatea de 85 kg şi sunt tot nefumător.
Vreau să prezint şi eu cititorilor dieta mea de slăbit, care nu costă bani, ci are nevoie de voinţă.Am 38 de ani, sunt nefumător de cinci ani şi în momentul când m-am lăsat de fumat aveam 78 kg.
În primii patru ani m-am îngrăşat şi am ajuns la 100 kg. Nu am ascultat sfatul "prietenilor" mei să mă apuc din nou de fumat ci m-am hotărât să ţin cură de slăbire.
Am început cura de slăbire primăvara când încep să apară toate crudităţile.După ce am trecut prin această experienţă, pot să vă spun că secretele acesteia sunt:-
M-a ajutat foarte mult faptul că am cumpărat un cântar de baie, iar în fiecare dimineaţă după ce vin de la baie, într-o îmbrăcăminte cât mai sumară, mă cântăresc şi notez greutatea în carneţel. Astfel, am vizualizat mereu progresul făcut (chiar şi foarte puţin) ceea ce îmi dădea un imbold să continui.-
Am mâncat crudităţi în loc de pâine (adică salate de orice fel).-
Am mâncat şi pâine, dar cât mai puţină, 2-3 felii normale pe zi, de obicei la micul dejun.- Orice mâncăm mestecam îndelung astfel încât mâncarea să "staţioneze" cât mai puţin în stomac.- Înainte şi după oricare masă beam o cană de ceai de păpădie, fierbinte, ca să topească grăsimile din mâncare.-
Această cură de slăbire nu costă bani, dar are nevoie de voinţă.A fost mai greu la început, am avut nevoie de voinţă şi m-am abţinut să mănânc alături de alţii care nu ţin regim, ca să nu fiu tentat. Acest lucru a fost necesar până am început să slăbesc, fiindcă pe urmă rezultatele m-au motivat şi mi-au întărit voinţa.
Slăbirea se face mai greu, dar nu începi să te îngraşi după ce întrerupi regimul.
După un an de la întreruperea regimului, eu îmi menţin aceeaşi greutate.Iată dieta cu care am slăbit eu 15 kgOra 8: o cafea fierbinte, îndulcită cu zaharinăOra 10: 1 cană de ceai fierbinte de păpădie iar după 15 minute mâncam micul dejun compus din:- 2 ouă fierte tari- 2-3 felii normale de pâine toaster- 200 g (cel mult) carne fiartă de pui, fără piele, sau şuncă presată, muşchi afumat- salată din crudităţi - maxim 300 g.Masa de prânz:
Orele 15-16- supă cremă de legume (morcovi, ţelină, păstârnac, ceapă) cu pătrunjel verde, fără ulei- carne de pui fără piele, sau de vită cu sare şi piper, friptă în cuptorul aragazului "pe capac" la grătar, la cuptorul cu microunde sau pe plită, sau peşte slab (dar nu prăjit în ulei)-
salată de crudităţi cât doream, dar în limita a 500 g;
Cina:
- ronţăiam morcovi cruzi întregi oricând mi se făcea foameÎn afară de acestea:- în fiecare zi consumam cel puţin 2 litri de apă minerală sau plată;- în fiecare zi mâncam o portocală sau o lămâie, de prefererinţă după prânz la o oră sau două;- ocazional, asta însemnând la 3-4 zile, consumam o prăjitură.
Eduard Dorel Puiuleţ, Ploiesti
......................................................................................
Ne-am îngrăşat separat, dar, ca două bune surori, am slăbit împreună.
Aşa ne-a fost mai uşor.Într-o perioadă foarte grea din viaţa mea, mi-am găsit o falsă alinare în dulciuri.În urmă cu şase ani, mai exact în augut 1999, soţul meu s-a stins din viaţă după câţiva ani de suferinţă. Singura mea alinare în acea perioadă erau dulciurile, care mi se părea mie că mă linişteau.
Aşa am ajuns la 34 de ani să am 98 de kilograme, la 1,70 m înălţime.
Arătam mai în vârstă, mă mişcam cu greutate, nu îmi găseam haine pe măsură în magazin, mi se umflau picioarele şi mă dureau, am început să fac varice. Pentru felul în care arătam dădeam vina pe necazurile prin care am trecut, dar apoi am început să-mi dau seama că apelând la dulciuri nu rezolvam nimic, dimpotrivă, îmi cream singură probleme noi.
Am avut câteva încercări de a ţine regim de slăbire, dar am renunţat foarte repede.Am avut noroc cu sora mea Rodica: am locuit împreună, şi am slăbit împreună
Tot în acea perioadă m-am mutat cu sora mea care avea aceeaşi problemă ca şi mine: greutatea în plus. La început ea a folosit nişte produse naturiste străine, cu ajutorul cărora a slăbit 11 kg, dar după ce a întrerupt cura s-a îngrăşat mai mult.
Am hotărât amândouă să mergem la medic şi să urmăm un regim sănătos de slăbire.
Astfel am ajuns la cabinetul dl. Dr. Ioan de la Spitalul Filantropia, unde am aflat că de vină era alimentaţia, nu vreo dereglare hormonală.Cu regimul recomandat de medic am slăbit 8 kg în 2 luni şi am continuat să slăbesc.
După primele 8 kg slăbite arătam mai bine şi puteam să mă îmbrac cât de cât pe gustul meu.Regimul cu care am slăbit noi ne asigura o alimentaţie sănătoasă (fructe, legume, carne albă, lichide) dar cel mai important era să respectăm cele 5 mese pe zi la ore fixe.Apoi am continuat să slăbesc fără o dietă strictă, fiindcă organismul meu îşi schimbase metabolismul, sau poate pentru că din această experienţă am învăţat să mă controlez atunci când este vorba de mâncare şi mai ales de dulciuri.
Deşi îmi plac foarte mult şi acum, încerc să consum ceva cât mai slab în calorii, atunci când îmi este poftă.A fost mult mai uşor să urmez regimul împreună cu sora mea. Locuiam împreună, mâncam împreună, şi când una voia să renunţe, cealaltă o încuraja.
Astfel am slăbit în total 30 kg în 2 ani şi m-am menţinut un timp, dar am început din nou să iau în greutate.La 36 de ani aveam 68 de kg. Îmi plăcea foarte mult cum arătam, şi mă simţeam foarte bine.Am făcut greşeala să uit total de regim şi de bunele obişnuinţe căpătate şi am început să mă îngraş din nou, ajungând acum, când împlinesc 40 de ani, să am 72 kg.
Arăt bine dar se poate şi mai bine.M-am hotărât să acţionez repedeMă cântăresc, sunt atentă din nou la tot ce mănânc, evit dulciurile şi grăsimile şi mă uit foarte des în oglindă. Sunt hotărâtă să merg şi eu cu sora mea la sala de fitness măcar de două ori pe săptămână.
Mă gândesc mai mult la sănătate şi nu vreau să repet experienţa de acum 6 ani.Te ajută foarte mult dacă "slăbeşti în echipă", în familie, la serviciu sau între prietene, pentru că cineva apropiat care are aceeaşi problemă ca şi tine, te înţelege, te sprijină, te încurajează şi te ajută astfel să treci peste momentele de descurajare fără să abandonezi regimul de slăbire.Ajunsesem la 95 kg şi nu credeam că voi mai slăbi vreodatăCu multă răbdare şi ambiţie am reuşit.
A fost o perioadă în care ajunsesem la 95 de kilograme şi nu mai puteam să mă mişc uşor. Acum am 70 de kilograme şi pot spune că arăt bine, dar continui să ţin oarecum o dietă şi să fac mult sport.Iată cum am slăbit euAm fost la acelaşi medic endocrinolog care, după ce mi-a făcut o serie de analize, a ajuns la concluzia că nu sufăr de vreo boală şi am urmat acelaşi regim ca şi sora mea.În 2 luni, am slăbit 10 kilograme, apoi am întrerupt regimul o perioadă şi, spre surprinderea mea, nu am mai luat în greutate. În timpul curei de slăbire m-a ajutat mult sora mea, care locuia cu mine şi slăbise 8 kg în primele 2 luni.
M-am gândit atunci că, dacă fără mişcare, numai cu regim alimentar slăbisem atât, însemna că făcând sport voi reuşi mai mult.Am slăbit încă 15 kg mergând la sala de fitness şi sunt mândră de felul în care arăt!Am început să merg la sală zilnic timp de aproape un an de zile şi am slăbit încă 15 kg (de la 85 la 70 kg), fără o dietă prea strictă.
Nici nu se compară felul în care arăţi după o cură obişnuită de slăbire cu o perioadă îndelungată de făcut sport. Corpul s-a modelat foarte frumos şi nu mai pot renunţa la sala de fitness. Antrenoarea mea, Monica, s-a ocupat de mine îndeaproape şi m-a încurajat de fiecare dată când mai slăbeam. În continuare merg la sală şi vreau să mai slăbesc încă 10 kg.M-a ajutat foarte mult faptul că sora mea, Luminiţa ţinea acelaşi regim.
O zi de regim era compusă din cinci mese şi anume:Ora 9: - o cafea sau un ceai îndulcite cu zaharinăOra 10: - un fruct (măr, portocală, grepfrut sau kiwi)Ora 12: - brânză de vaci degresată - o roşie (un castravete)Ora 17: - friptură de pui sau vită la grătar - o salată verde (sau varză dulce)Ora 21 - 1 iaurt degresat (lapte+cacao) - 1 salată de crudităţi (morcov, ţelină, varză)Rodica Plăcintă, Bucureşti
............................................................
retete de slabit.
Dovlecei umpluţi cu brânză de vaci- 4 porţiiAi nevoie de:
4 dovlecei, 4 morcovi, 250 g brânză slabă de vaci, 2 linguriţe ulei de măsline, 20 g griş, 1 legătură mărar, 1/4 linguriţe sare.Cum procedezi: Speli şi cureţi morcovii şi îi pui întregi la fiert. În alt vas pui să fiarbă 1 cană de apă în care adaugi grişul turnat în ploaie. După ce s-a legat îl iei de pe foc şi adaugi brânza de vaci, uleiul, mărarul tocat şi sarea. Cureţi dovleceii, îi tai în două şi îi scobeşti cu grijă în interior. Îi pui la fiert pentru 15 minute. Îi scurgi, îi laşi să se răcească şi îi umpli cu morcovul fiert pe lângă care pui cu grijă compoziţia cu brânză de vaci. Îi serveşti reci, stropiţi cu 1-2 linguri iaurt degresat.1 porţie conţine: 206 calorii, 15 g proteine, 5 g lipide, 23,5 g glucide.
Ruladă de vinete cu şuncă, brânză şi cu legume - 3 porţiiAi nevoie de: 2 vinete (400 g), 1 ardei capia, 1 ceapă, 100 g brânză degresată, 50 g şuncă slabă, 150 g ciuperci, 3 roşii, 1 legătură pătrunjel, 1 linguriţă ulei, 1 vârf de cuţit sare.Cum procedezi: Speli şi tai coaja vinetelor pe lungime, decupând-o în jurul miezului în aşa fel încât să rămână cât mai întreagă. Pui coaja la fiert, în apă clocotită cu sare, timp de 15 minute. O scoţi cu o paletă şi o laşi la răcit. Cureţi şi speli ardeii capia, ceapa, ciupercile şi roşiile, apoi le tai felii şi le căleşti puţin, fără ulei, pe fiecare pe rând, într-o tigaie teflonată. Miezul vinetelor îl tai felii şi îl căleşti la fel. Tai şunca şi brânza în felii cât mai subţiri.În coaja vinetelor aşezi un strat de vinete, roşii, ciuperci, ceapă, ardei capia, brânză, şuncă în ordinea în care doreşti, dar e bine să nu pui şunca lângă brânză.Presari deasupra pătrunjel verde tocat. Rulezi coaja de vinete umplută astfel ca pe o ruladă, o legi cu aţă şi o pui într-un vas termorezistent uns cu puţin ulei. Dai la cuptor pentru 30 de minute. Este foarte apetisantă şi gustoasă şi nici nu are prea multe calorii.1 porţie conţine: 198,8 calorii, 7,5 g proteine, 7,4 g lipide, 16,5 g glucide.
Tartă cu pui, brânză şi praz - 4 porţii
Ai nevoie de: 100 g carne de pui fără os, 1 ceapă mică, 1 fir de praz, 150 g brânză de vaci degresată, 2 ouă, 1 vârf de cuţit sare (facultativ), condimente după gust: nucşoară, sau chimen praf, 1 linguriţă ulei de măsline sau de floarea soarelui, 1 linguriţă rasă de făină de grâu pentru tapetat forma.Cum procedezi: Tai carnea de pui cubuleţe mici. Cureţi şi toci ceapa şi prazul. Într-o tigaie teflonată rumeneşti puţin, fără ulei, ceapa şi prazul apoi carnea, potriveşti gustul cu puţină sare şi condimente. Închizi focul, adaugi brânza de vaci fărâmiţată şi ouăle bătute şi amesteci să omogenizezi compoziţia. Ungi o formă de tartă, sau un capac de vas de sticlă termorezistentă cu puţin ulei, presari cu făină şi torni compoziţia. O dai la copt timp de 25 de minute în cuptorul preîncălzit.Sfaturile noastre!- Dacă vrei să reduci colesterolul din alimentaţia ta, pregăteşte budinca numai cu albuşurile de la ouă.- Pentru a fi mai apetisantă, decorează budinca cu felioare de roşii înainte de a o da la cuptor.1 porţie conţine: 131,9 calorii, 14,2 g proteine, 4,6 g lipide, 7,5 g glucide.
.............
Musaca de fasole verde cu carne de vită - 4 porţiiAi nevoie de: 700 g fasole verde, 200 g carne de vită slabă, 200 g iaurt degresat, 3 albuşuri, 2 linguri mălai, 1 ceapă, 2 linguriţe ulei, 1 vârf de cuţit condiment concentrat din legume, 1 legătură mărar, boia dulce, cimbru, 1/4 linguriţă sare.Cum procedezi: Dai carnea prin maşina de tocat şi o înăbuşi împreună cu ceapa tocată mărunt în ulei cu 1/2 pahar apă. Adaugi condimentul din legume, cimbru după gust şi 1 vârf de cuţit sare.Fiebi fasolea verde, curăţată şi ruptă bucăţi, în apă cu puţină sare, apoi o scurgi şi o laşi la răcit. Rece, o amesteci cu iaurtul, mălaiul, 2 albuşuri bătute spumă şi puţină boia dulce.<> Baţi spumă şi albuşul rămas şi îl încorporezi în compoziţia de carne.Într-o formă din sticlă termorezistentă unsă cu ulei, aşezi un strat de păstăi, apoi un strat de carne şi ultimul strat de fasole verde. Dai musacaua la cuptor, la foc potrivit, timp de 50-60 de minute. O serveşti caldă.1 porţie conţine: 195 calorii, 19 g proteine, 7 g lipide, 14 g glucide.
----------------------------------------------
Budincă cu brânză de vaci, căpşuni şi fulgi de porumb - 6 porţii
Ai nevoie de:
500 g brânză de vaci degresată, 10 g gelatină, 2 linguriţe îndulcitor dietetic lichid (10 ml) sau 2 linguri miere (50 g), 400 g căpşuni, 50 g fulgi de porumb.Cum procedezi: Pui gelatina la înmuiat într-un vas cu 1/2 pahar apă timp de 30 de minute. Încălzeşti apoi până se dizolvă gelatina, fără să fiarbă şi o amesteci cu brânza pasată şi cu îndulcitorul sau mierea.Speli căpşunile şi le cureţi de codiţe. Păstrezi 2-3 căpşuni mai frumoase pentru ornat. Tapetezi o formă de budincă sau un bol mai mare cu fulgi de porumb stropiţi uşor cu apă rece. Aşezi apoi un strat din compoziţia cu brânză şi deasupra lui căpşuni tăiate felii. Repeţi straturile până termini atât căpşunile cât şi brânza, având grijă ca ultimul strat să fie brânză. Deasupra pui o farfurie pe care o apeşi uşor. Dai la frigider 2 ore, apoi răstorni budinca pe un platou. O decorezi cu căpşuni.1 porţie conţine: 139 calorii, 16 g proteine, 2 g lipide, 23 g glucide
------------------------------------------------------------------------------
Gelatină de iaurt cu fructe - 4 porţi
iAi nevoie de:
450 ml iaurt degresat, 2 plicuri gelatină, 15 picături îndulcitor lichid, 4 căpşuni, 3 caise, 2 piersici, 1 kiwi.Cum procedezi: Amesteci iaurtul cu îndulcitorul şi baţi bine. Pui gelatina la înmuiat în 1/2 pahar apă rece, timp de 10 minute, apoi o încălzeşti puţin să se dizolve. O laşi să se răcorească fără să se închege, apoi o încorporezi în iaurt. Adaugi fructele spălate şi tăiate cuburi mici şi amesteci uşor. Torni compoziţia într-un castron umezit cu apă şi o dai la rece pentru 1 oră. Răstorni gelatina pe o farfurie şi decorezi cu fructe.Sfatul meu! Este un desert delicios şi răcoritor, pe care îl pot savura fără grijă.1 porţie conţine: 1
23 calorii, 9 g proteine, 0,4 g lipide, 20 g glucide.
.....................................
Ciorba de praz a bunicii1 porţie conţine:
107,07 kcal 2,37 g proteine 4,38 g lipide 13,78 g glucide15 porţiiAi nevoie de: 800 g praz, 3 cartofi (300 g), 2 cepe (200 g), 50 g ciuperci proaspete, 1 morcov (50 g), 1 păstârnac (50 g), 1 rădăcină de pătrunjel (50 g), 2 linguri (40 g) orez, 4 linguri (60 ml) ulei, 250 ml zeamă de varză murată, 1 legătură leuştean, sare.Cum procedezi: Alegi orezul, îl speli şi îl laşi la înmuiat în apă. Cureţi şi speli legumele. Într-o oală cu 1,5 litri de apă fierbinte, pui la fiert morcovul, păstârnacul şi pătrunjelul tăiate cubuleţe, ciupercile tăiate felii, cartofii tăiaţi în cuburi mari şi ceapa tocată mărunt.Cureţi prazul, îl speli şi îl tai inele subţiri. Îl înăbuşi separat, cu uleiul şi puţină apă, apoi îl adaugi în ciorbă împreună cu orezul. Când toate legumele sunt fierte, acreşti ciorba cu zeama de varză fiartă separat şi sărezi după gust. Stingi focul şi presari leuşteanul tăiat mărunt.Dacă doreşti, serveşte ciorba cu ardei iute.Reţetă indicată în gută şi reumatism.-
-------------------------------------------------------------------------------
Budincă de clătite cu brânză dulce1 porţie conţine:
248,48 kcal 13,02 g proteine 9,60 g lipide 25,63 g glucide8 porţiiPentru clătite ai nevoie de: 2 ouă, 100 g făină, 200 ml lapte, 200 ml apă minerală, 2 linguri ulei, 1 lingură zahăr, 1 praf de sare.Pentru umplutură ai nevoie de: 400 g brânză dulce dietetică, 100 ml lapte, 50 g stafide, 1 plic zahăr vanilinat, 2 linguri zahăr, 1 lingură margarină pentru uns vasul.Cum procedezi: Baţi bine ouăle cu sarea şi zahărul. Adaugi făina, apoi, treptat, laptele şi apa minerală. Omogenizezi şi laşi compoziţia să se odihnească timp de 1 oră. Coci clătitele în tigaia încinsă, unsă de fiecare dată cu un şerveţel înmuiat în ulei.
Amesteci brânza de vaci cu laptele, stafidele, zahărul şi zahărul vanilinat, până obţii o pastă omogenă.Într-un vas termorezistent uns cu margarină, aşezi o clătită, apoi alternezi umplutură şi clătite, terminând cu o clătită.Dai budinca la cuptor pentru 30 de minute. O serveşti după preferinţă, cu smântână, frişcă lichidă sau dulceaţă.Reţetă indicată în osteoporoză.
--------------------------------------------------------------------------------
Plăcintă cu legume1 bucată conţine:
170,19 kcal 8,89 g proteine 3,32 g lipide 24,83 g glucide16 bucăţi
Ai nevoie de:
1 franzelă albă (300 g), 4 cartofi (400 g), 2 dovlecei (300 g), 500 g praz, 3 vinete (450 g), 200 ml lapte degresat, 300 g brânză dulce dietetică, 2 ouă, 1 legătură pătrunjel, 4 linguri griş, 2 linguri ulei, sare, câte 1 lingură margarină şi pesmet pentru tavă.Cum procedezi: Foloseşti o franzelă mai veche de o zi, pe care o tai în felii. Pui feliile la înmuiat în lapte, apoi le zdrobeşti cu furculiţa.Speli bine cartofii şi îi fierbi în coajă, în apă uşor sărată. Scurgi, cureţi de coajă şi dai pe răzătoarea mare cartofii. Cureţi, speli şi tai în cubuleţe vinetele, dovleceii şi prazul. Opăreşti vinetele în apă cu sare. Înăbuşi dovleceii şi prazul cu uleiul şi 100 ml apă, apoi adaugi vinetele scurse şi laşi legumele să scadă la foc mic.Din pâine, cartofi, 2 linguri cu griş şi verdeaţa tocată mărunt prepari o pastă, pe care o întinzi uniform, în tava unsă cu margarină şi presărată cu pesmet. Pui deasupra legumele răcite, amestecate cu brânza de vaci, ouăle, grişul rămas şi sare după gust.Dai plăcinta la cuptor pentru 30-35 de minute. O serveşti caldă sau rece, după preferinţă.Reţetă indicată în boli de stomac
.--------------------------------------------------------------------------------
Cornuleţe cu gem1 bucată conţine:
110.40 kcal 1,15 g proteine 5,96 g lipide 12,18 g glucide35 bucăţiAi nevoie de: 350 g făină, 250 g unt sau margarină, 1 lingură oţet, 6 linguri apă, 1 lingură zahăr, 200 g gem sau rahat, 1 praf de sare, făină pentru planşetă.Cum procedezi: Cerni făina într-un castron şi în mijlocul ei faci o adâncitură, în care pui margarina înmuiată la temperatura camerei, sarea, zahărul, oţetul şi apa. Frămânţi un aluat, pe care îl întinzi în strat gros de 4-5 mm, pe planşeta presărată cu făină. Tai aluatul în triunghiuri, la baza cărora pui câte o linguriţă cu gem sau bucăţi de rahat şi rulezi, dând formă de cornuleţe. Le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, timp de 20 de minute, iar dacă doreşti, le poţi pudra calde cu zahăr.Sfatul meu!Din acest aluat poţi face şi cornuleţe umplute cu brânză de vaci.Reţetă indicată în boli de stomac
.--------------------------------------------------------------------------------
Ciorbă de pui acrită cu zer1 porţie conţine: 141,56 kcal 13,29 g proteine 4,43 g lipide 11,49 g glucide10 porţiiAi nevoie de: 500 g carne de pui, 1 morcov, 2 gogoşari, 2 cartofi, 1 ţelină mică, 2 cepe, 500 ml zer proaspăt, 1 legătură leuştean, 1 legătură pătrunjel, sare după indicaţia medicului.Cum procedezi: Speli carnea, o cureţi de pieliţe şi o pui la fiert pentru 20 de minute, într-un litru de apă. Între timp, cureţi, speli şi tai legumele după preferinţă. Scoţi carnea pe o farfurie.Separat pui legumele la fiert, în următoarea ordine: morcovul, ţelina, gogoşarii şi ceapa. Le fierbi timp de 15 minute, apoi adaugi carnea curăţată de oase şi tăiată în bucăţi. Sărezi ciorba numai dacă dieta îţi permite, torni zerul, laşi să dea în 2-3 clocote, apoi stingi focul. Presari verdeaţa tocată mărunt.Sfatul meu!Foloseşte zerul proaspăt fără să-l laşi să se sedimenteze.Proteinele conţinute în zer contribuie la reducerea colesterolului.Zerul conţine lactoză, prin urmare, reţeta este contraindicată celor alergici la această substanţă.
--------------------------------------------------------------------------------
Papanaşi cu griş1 bucată conţine:
137,39 kcal 8,80 g proteine 3,28 g lipide 19,19 g glucide10 bucăţiAi nevoie de: 300 g brânză dulce dietetică, 2 ouă, 3 linguri griş, 1 lingură făină, coaja rasă de la 1/2 lămâie, 8 linguri pesmet alb, 2 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, 1 lingură fulgi nucă de cocos, sare, făină pentru lucrat compoziţia.Cum procedezi: Baţi ouăle cu un praf de sare, apoi le amesteci cu brânza dulce, coaja rasă de lămâie, grişul şi făina. Din compoziţia rezultată faci papanaşi, pe care îi treci prin făină. Într-o cratiţă fierbi apă cu puţină sare, iar când dă în clocot, micşorezi flacăra şi pui papanaşii. Îi fierbi timp de aproximativ 10 minute, apoi îi scoţi cu o spumieră şi îi aşezi într-o formă termorezistentă. Într-o tigaie separată, rumeneşti la foc mic pesmetul, până devine auriu. Stingi focul, laşi pesmetul să se răcească, apoi îl amesteci cu zahărul, nuca de cocos şi zahărul vanilinat. Treci papanaşii prin acest amestec, rostogolindu-i astfel încât stratul de pesmet să fie uniform pe ambele părţi.Sfatul meu!Dacă regimul îţi permite, poţi să adaugi peste papanaşi puţină smântână degresată.-
-------------------------------------------------------------------------------
Prăjitură cu arome orientale1 bucată conţine:
130,66 kcal 2,89 g proteine 7,00 g lipide 14,32 g glucide20 bucăţiAi nevoie de: 100 g margarină, 3 linguri zahăr pentru diabetici, 2 ouă, 2 linguriţe scorţişoară, 1 linguriţă nucşoară măcinată, 1/2 linguriţă ghimbir măcinat, 250 g făină, 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat, 1 praf de sare, 1 fiolă esenţă de rom, 150 g smântână degresată (12% grăsime), 50 g stafide, 25 g alune măcinate, câte 1 lingură margarină şi făină pentru tavă.Cum procedezi: Pui stafidele la înmuiat în apă caldă amestecată cu esenţa de rom. Aprinzi focul la cuptor. Ungi cu margarină şi tapetezi cu făină o tavă cu dimensiunile de aproximativ 20x25 cm. Freci spumă margarina înmuiată la temperatura camerei cu zahărul. Adaugi treptat aromele, ouăle bătute cu sarea, făina cernută împreună cu praful de copt şi bicarbonatul. La sfârşit încorporezi treptat alunele, stafidele şi smântâna.Omogenizezi compoziţia, o torni în tavă şi coci prăjitura timp de 30-35 de minute, la foc mijlociu.O tai în bucăţi după ce s-a răcit.Sfatul meu!Pentru ca prăjitura să fie mai aspectuoasă, prepară un sirop din 1 lingură zahăr dietetic şi 50 ml apă, cu care ungi prăjitura, apoi presari deasupra alunele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !