recipe Mamei Celeste
..cu o crema foarte rafinata,catifelata,buna.....L-am facut in stil Tort,si din cauza timpului presat l-am decorat dupa imaginatie cu crema ramasa,afine si mandarine.Ingredintele pt Blat:
4 oua + 2 galbenuse
- 100 gr. zahar
- 80 gr. faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 40 gr. de cacao (amaruie)
- 50 ml lapte
- 5 picaturi de esenta de rom
Prepararea Blatului:
Se bate albusul spuma cu jumatate de zahar… pana se face spuma.
- Se tine la frigider pana se foloseste.Se bat galbenusele cu jumatate de zahar pana ce acestea au capatat o culoare galbuie si s-au ingrosat.
- Se adauga faina, praful de copt si cacao subtiata cu putin lapte cu 50 ml lapte.
- Tot atunci se adauga esenta de rom si coaja de citrice.
- Se amesteca cu mixerul foarte bine.
- Din albusuri se adauga 1/3 din cantitate si se amesteca cu coca usor… cand s-a mai subtiat se pune alta 1/3 si tot asa pana se termina albusurile.
- Se toarna coca in tava pregatita si se intinde pe toata suprafata, chiar de o sa vi se para ca nu e coca destula.
- Inainte de a baga-o la copt se ia tava si se loveste dedesupt cu palma pana ce coca se uniformizeaza pe toata suprafata tavii.Se coace circa 8 minute.
- Nu va speriati ca face bule intr-o parte …se vor desumfla imediat ce iese de la cuptor.
- Pe un prosop de bucatarie se aseaza o bucata de hartie de copt care se pudreaza cu zahar pudra. Se scoate repede blatul de la cuptor si se intoarce pe prosopul astfel pregatit.
- Se scoate repede dar cu grija foaia de hartie in care a copt.
- Nu lasati sa se raceasca pt ca astfel foaia de copt se lipeste de aluat si o sa fie imposibil de scos.Blatul se pudreaza si pe cealalta parte, peste care se pune o foaie de hartie si se acopera totul cu inca un prosop.
- Se lasa la racit complet.
Ingredintele pt Crema:
20 gr. amidon alimentar.2 galbenuse.50 gr. zahar300 ml. lapte ,285 gr. de unt,100 gr. nougat (eu am folosit “marshmallows cream”)50 gr. ciocolata semi-dulce,125 gr. ciocolata semidulce pt ganache
Prepararea Cremei:
- Se amesteca bine amidonul cu zahar si galbenusele si putin lapte.
- Restul de lapte se infierbanta dupa care se amesteca cu amidonul si galbenusele.
- Se fierbe mai departe mestecand continuu pana ce incepe sa devina ca o crema se ingroasa bine. Se lasa la racit timp in care se amesteca din cand in cand.
- Untul se bate crema in care se pune crema de amidon … se mixeaza foarte bine pana totul este foarte fin si integrat.
- Se topeste nougat cu 50 gr. ciocolata pe foc foarte foarte slab sau in Baine Marie.
- Cind ciocolata s-a topit se ia de pe foc sau de pe apa si se pune in compozitia cu unt.
- Se adauga 5 picaturi de esenta de rom si se mixeaza pana ce crema este catifelata si foarte fina.Se baga la frigider 30 minute.
- Asamblarea Prajiturei:
- Se ia blatul si se masoara 3 parti egale pe lung.
- Se taie in fasii egale.
- Se unge cu crema de unt (¾ cm) intre fasii care se aseaza una peste alta.Se topeste restul de ciocolata cu putina apa si putina glocoza lichida (sau miere).
- Cu o pensula se unge prajitura deasupra cu ciocolata topita.
- Prajitura se tine la frigider cel putin 2 ore inainte de a fi taiata in portii.
- Se decoreaza cu crema ramasa sau dupa inspiratie.crema de marshmallows.
Marshmalow Cream
10-12 gr. de gelatina (in reteta originala se cerea un plic dar la mine un plic are 7gr. si consider ca e prea putina)140 gr. glucoza lichida sau miere,175 gr. zahar,1 lingurita de vanilie,185 ml apa sau lapte.
Se dizolva gelatina in apa sau lapte circa 5 minute, se adauga zaharul si se pune pe foc scazut mestecand tot timpul… pana se dizolva totul si incepe sa fiarba usor.
- Se retrage de pe foc si se lasa la racit circa 5-10 minute.
- Se pune glucoza sau mierea intr-un castron impreuna cu vanilia.
- Cind gelatina s-a mai racit se adauga mixind la viteza mare cam 10 minute.
- Pana cand arata ca frisca batuta … dar inca vartoasa ca o crema.Se poate adauga culoare pt diversificare.
enjoy!
cum arata, paradiiis!! am salivat instantaneu :)
RăspundețiȘtergereEdith. ...pupam pe tine,dar tortul e super-mega gustos.
RăspundețiȘtergere