8 aprilie 2008

TORT NOUGAT


recipe Mamei Celeste
..cu o crema foarte rafinata,catifelata,buna.....L-am facut in stil Tort,si din cauza timpului presat l-am decorat dupa imaginatie cu crema ramasa,afine si mandarine.

Ingredintele pt Blat:
4 oua + 2 galbenuse
  • 100 gr. zahar
  • 80 gr. faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 40 gr. de cacao (amaruie)
  • 50 ml lapte
  • 5 picaturi de esenta de rom
Coaja rasa de citrice (optional)Se pregateste tava; se unge cu unt dupa care se tapeteaza cu hartie de copt, care si aceasta se va unge la randul ei cu unt.Se incalzeste cuptorul la temperatura de 400°F (200°C).

Prepararea Blatului:
Se bate albusul spuma cu jumatate de zahar… pana se face spuma.
  • Se tine la frigider pana se foloseste.Se bat galbenusele cu jumatate de zahar pana ce acestea au capatat o culoare galbuie si s-au ingrosat.
  • Se adauga faina, praful de copt si cacao subtiata cu putin lapte cu 50 ml lapte.
  • Tot atunci se adauga esenta de rom si coaja de citrice.
  • Se amesteca cu mixerul foarte bine.
  • Din albusuri se adauga 1/3 din cantitate si se amesteca cu coca usor… cand s-a mai subtiat se pune alta 1/3 si tot asa pana se termina albusurile.
  • Se toarna coca in tava pregatita si se intinde pe toata suprafata, chiar de o sa vi se para ca nu e coca destula.
  • Inainte de a baga-o la copt se ia tava si se loveste dedesupt cu palma pana ce coca se uniformizeaza pe toata suprafata tavii.Se coace circa 8 minute.
  • Nu va speriati ca face bule intr-o parte …se vor desumfla imediat ce iese de la cuptor.
  • Pe un prosop de bucatarie se aseaza o bucata de hartie de copt care se pudreaza cu zahar pudra. Se scoate repede blatul de la cuptor si se intoarce pe prosopul astfel pregatit.
  • Se scoate repede dar cu grija foaia de hartie in care a copt.
  • Nu lasati sa se raceasca pt ca astfel foaia de copt se lipeste de aluat si o sa fie imposibil de scos.Blatul se pudreaza si pe cealalta parte, peste care se pune o foaie de hartie si se acopera totul cu inca un prosop.
  • Se lasa la racit complet.
Ingredintele pt Crema:
20 gr. amidon alimentar.2 galbenuse.50 gr. zahar300 ml. lapte ,285 gr. de unt,100 gr. nougat (eu am folosit “marshmallows cream”)50 gr. ciocolata semi-dulce,125 gr. ciocolata semidulce pt ganache
Prepararea Cremei:
  • Se amesteca bine amidonul cu zahar si galbenusele si putin lapte.
  • Restul de lapte se infierbanta dupa care se amesteca cu amidonul si galbenusele.
  • Se fierbe mai departe mestecand continuu pana ce incepe sa devina ca o crema se ingroasa bine. Se lasa la racit timp in care se amesteca din cand in cand.
  • Untul se bate crema in care se pune crema de amidon … se mixeaza foarte bine pana totul este foarte fin si integrat.
  • Se topeste nougat cu 50 gr. ciocolata pe foc foarte foarte slab sau in Baine Marie.
  • Cind ciocolata s-a topit se ia de pe foc sau de pe apa si se pune in compozitia cu unt.
  • Se adauga 5 picaturi de esenta de rom si se mixeaza pana ce crema este catifelata si foarte fina.Se baga la frigider 30 minute.
  • Asamblarea Prajiturei:
  • Se ia blatul si se masoara 3 parti egale pe lung.
  • Se taie in fasii egale.
  • Se unge cu crema de unt (¾ cm) intre fasii care se aseaza una peste alta.Se topeste restul de ciocolata cu putina apa si putina glocoza lichida (sau miere).
  • Cu o pensula se unge prajitura deasupra cu ciocolata topita.
  • Prajitura se tine la frigider cel putin 2 ore inainte de a fi taiata in portii.
  • Se decoreaza cu crema ramasa sau dupa inspiratie.crema de marshmallows.


Marshmalow Cream


10-12 gr. de gelatina (in reteta originala se cerea un plic dar la mine un plic are 7gr. si consider ca e prea putina)140 gr. glucoza lichida sau miere,175 gr. zahar,1 lingurita de vanilie,185 ml apa sau lapte.
Se dizolva gelatina in apa sau lapte circa 5 minute, se adauga zaharul si se pune pe foc scazut mestecand tot timpul… pana se dizolva totul si incepe sa fiarba usor.
  • Se retrage de pe foc si se lasa la racit circa 5-10 minute.
  • Se pune glucoza sau mierea intr-un castron impreuna cu vanilia.
  • Cind gelatina s-a mai racit se adauga mixind la viteza mare cam 10 minute.
  • Pana cand arata ca frisca batuta … dar inca vartoasa ca o crema.Se poate adauga culoare pt diversificare.

enjoy!

2 comentarii:

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !