recipe by LauraSava de la Tortul"Cupola Ninsa"
L-AM PRESTAT IN STYLE TORT
Ingrediente
Pentru blat :
4 oua
180 g. zahar
150 g. faina
40 g. cacao
60 g. margarina tartinabila
1 lingurita praf de copt
Pentru crema si ornat :
400 g. ciocolata amaruie sau dulce...
700 ml. frisca
75 g. unt (margarina)
2 lingurite scortisoara
40 ml. rom
40 ml. cafea
1 plic praf intaritor de frisca
50-100 g. ciocolata rasa
2 lingurite cacao
in plus eu am adaugat si :
FRUCTE DE PADURE congelate
Cuptorul se incinge la 180 grade C. Se separa ouale.
Galbenusurile se bat cu zahar 8 minute cu mixerul. Se amesteca faina cu amidon si cacao... eu am pus si o lingurita rasa de praf de copt .
Se toarna deasupra printr-o sita si se inglobeaza galbenusurilor spuma.
Se adauga margarina. Se bat albusurile si se inglobeaza in aluat.
Se introduce aluatul intr-o forma de tort (24 cm diam.) tapetata cu hartie si se coace 30-35 de minute .faceti testul cu scobitoarea neaparat si cand aceasta iese curata scoateti-l
...altfel se usuca prea tare.
Se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie si apoi se taie pe 2 nivele.
Se dau in fiert 400 ml. frisca si se topeste inauntru ciocolata.(AM IMPARTIT COMPOZITIA DE FRISCA IN 2,SI-AM PRESTAT O PARTE DE CREMA CU CIOCOLATA ALBA .)
200 grame frisca+200 grame ciocolata alba.
Se toarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca la frigider.
Se amesteca din cand in cand in crema
200 grame frisca+200 grame ciocolata de lapte
dupa 7 ore de stat la frigider arata asa
Cand compozitia este rece dar inca nu s-a intarit, se scoate si se bate cu telul.Se bate untul/margarina,(untul 40 grame)se adauga scortisoara(am adaugat numai in cea de ciocolata) si se mixeaza bine.
mixata cu 40 grame unt.
fructele de padure congelate le-am pus peste noapte intr-o sita deasa la scurs.
Dimineata le-am amestecat cu 1 lingura zahar vaniliat.
apa,caffee,scortisoara,rom si zahar.Cu acest amestec am insiropat blaturile.
taiati blaturile de tort.Le-am insiropat,si le-am imbracat cu crema.
insiropat
cu crema de ciocolata
dupa care am asezat fructele de padure.
am pus cel de-am 2 lea blat insiropat
crema alba de ciocolata+fructele de padure.
am acoperit tortul
N-am avut suficient timp pentru decorare,asa ca l-am decorat cu frisca,cacao,bombonele colorate si margeluse arginti(bomboane)
l-am dus pentru ziua unei prietena.
daca doriti sa prestati CUPOLA NINSA,Laura ne spune asa:
Se tapeteaza cu folie transparenta un castron cu fund rotund. Se aseaza primul blat (cu diametrul cel mai mic) si se insiropeaza cu cafea si rom.Jumatate de compozitie se aseaza desupra primului blat. Acoperiti apoi cu cel de-al doilea blat, pe care, din nou, il insiropati si apoi adaugati restul de crema.Se aseaza si ultimul blat deasupra...eu am ales chiar ultimul strat fiindca e cel mai neted ;) ...si se insiropeaza pentru ultima oara.Gata asamblat se da la rece cel putin 4-5 ore.Tortul se rastoarna pe un platou.Se bate restul de frisca cu intaritorul si se repartizeaza pe cupola, valurit.Se presara cacao si ciocolata rasa si se serveste.
Se bate restul de frisca cu intaritorul si se repartizeaza pe cupola, valurit.