10 aprilie 2008

TORT RIGO-JANCSI

reteta apartine"Alis"
.Reteta asta se preteaza si pt prajituri
Blatu
6 oua,6 linguri cu zahar,6 linguri cu apa rece,3 linguri cu cacao,4 linguri faina cu agent de crestere,

crema:
2 cutii cu frisca lichida(de cate 250 ml fiecare,38%)400 g ciocolata amaruie2 lingurite ness cafe

Glazura:

ciocolata topita(sau ungem partea de sus cu gem si presaram cacao)Prima data facem crema,pt ca trebuie sa stea la frigider cam 3 ore.Punem intr-un vas pe bain-marie smantana pt frisca,dupa fierbere punem ciocolata rupta bucatele si nessul .

Dupa fierbere,se mai lasa inca 5 minute pe baia de aburi.Dupa ce s-a racit punem in frigider pt 3 orePt blat,batem ouale spuma impreuna cu zaharul cam 10 minute.Apoi punem apa,cate o lingura ,pe rand

In final adaugam cacaua si fainaDupa ce punem faina si cacaua amestecam usor cu o lingura de lemn.Punem compozitia intr-o tava unsa si tapetata(30/35 cm).se coace la 180 gDupa ce s-a copt,o lasam sa se raceasca,apoi o taiem in 2.


Se stropesc (nu se insiropeaza bine)foile cu brandy,rom sau sirop(eu am pus sirop de zahar ars)Dupa ce au trecut 3 ore,scoatem crema din frigider si se bate spumaPunem crema intre foi,deasupra punem glazura(1 ciocolata topita cu putin lapte si unt).

2 comentarii:

  1. imi pare rau ca te dezamagesc,dar acesta nu este tortul Jancsi Rigo;
    iata scurta istorioara a acestei prajituri si reteta originala:

    "Delicioasa prajitura si-a primit numele dupa faimosul lautar Jancsi Rigo. Jancsi Rigo canta la un restaurant in care odata au luat cina principele belgian Chimay impreuna cu tanara sa sotie. Frumoasa principesa a fost vrajita de muzica lui Jancsi Rigo, lautarul reusind sa-i cucereasca si inima tinerei doamne, dupa care a urmat si casatoria celor doi tineri. Un cofetar din Pesta, ca aceasta iubire sa ramana in memoria tuturor, a creat prajitura Rigo Jancsi.

    Ingrediente:
    100 g unt
    30 g zahar
    4 oua
    50 g zahar
    810 g faina
    20 g cacao
    2100 g ciocolata menaj
    600 g frisca + 50 g zahar
    30 g gem de caise
    150 g glazura de ciocolata

    Se amesteca untul cu zaharul si cu galbenusurile de oua. Se bat albusurile de oua cu zaharul, obtinandu-se spuma tare, dupa care se amesteca cu galbenusurile, cu faina si cu cacao. Toate acestea vor fi intinse uniform intr-o tava de cca. 1,5 cm inaltime, captusita cu hartie si se coace la temperatura de 200-220 grade C. Prajitura coapta se presara cu putina faina, se rastoarna din tava, se scoate hartia, si se lasa sa se raceasca.

    Intre timp se topeste ciocolata in aburi, se bate frisca cu zaharul, si se amesteca atent cu ciocolata calda (mai intai putina frisca, si se amesteca pana cand devine crema, iar dupa aceea se adauga frisca ramasa). Se taie prajitura in 2 blaturi, una se unge cu gem de caise, pe care se intinde glazura de ciocolata. Dupa ce s-a racit se taie in bucati de 5X5 cm. Pe celalalt blat se intinde frisca amestecata cu ciocolata, peste care se aseaza usor bucatele de prajitura cu glazura, si se lasa la racit. "

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este nici o problema,si nu ,nu mai deranjat.Multumesc pentru reteta originala,dar dupa cite vezi,nu este reteta mea ...am scris a cui apartine,si eu am preluat-o pe cea care era postata pe culinar.ro sub acest nume.Multumesc.o duminica faina.

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite publicarea comentariilor necivilizate . Va multumesc !